Hanekamp

Hanekamp

I Filippinerne er den 6000 år gamle hanekampsport lovlig. “Sporten” foregår i over 2500 arenaer rundt i hele landet, den koster omkring 30 millioner haner livet hvert år.
Filippinerne er meget glade for deres kokke, og tydeligvis stolte af deres avlsarbejder. Kokkene nusses og plejes. Drømmen om ære og en ekstra fortjeneste får grobund.

 

 


Kokkene med line om benet, ses mange steder og vidner om at her bor en træner.
 


Opdrætterne er meget engageret i deres kokke. Der udføres et omfattende avlsarbejde og kokkenes kampteknikker trænes.
Som i mange andre sportsgrene snydes der også her – kokkene “pumpes” med steroider. Lidt smertestillende inden kampen kan også hjælpe lidt på vej….

 

Efter lang tids træning er alvorens time kommet – det er søndag eftermiddag, hvor kampene skal stå. Trænerne viser stolte deres dyr frem, når de møder op til dagens kampe. Kampene skal sættes op – der skal findes haner som er egnet, og villige, til at kæmpe mod hinanden.

 

Når kokke slås anvender de næbet til at hakke med, men deres vigtigste våben er sporene. Sporene er som en ekstra klo på benet, den vokser sig længere og længere gennem livet, og kan udgøre et kraftigt stikvåben.
Kokkene der anvendes som hanekampe bliver ofte ikke så gamle, og da man ønsker en utvetydig sejrherre monterer man en kniv på hanernes ene ben.

 


Når kampen er aftalt klargøres hanerne, knivene surres fast på benet
 

Det tjekkes at de er villige til at kæmpe mod den udvalgte modstander – det er de to her tilsyneladende.

 

For at sikre en yderlig ophidselse mellem hanerne, får de lov enkeltvis, at give den anden et hak i halsen mens den er fikseret

 

Når hanerne er klar, starter væddemålene. Gennem høje råb og håndtegn bydes der på kampens udfald

 

Hanerne slippes løs – kampen er i gang

 

Hanerne kæmper indædt, aggressivt og længe

 

Det handler i bund og grund primært om at få den kunstige spore i spil.
Det må dog føles uvant pludselig at have en lang spore at arbejde med….

 

Efter for lang passivitet i kampen, tester dommeren kampviljen hos de udmattede kokke – den er væk – hanen i højre side er døende.

 

Hanen har har tydeligvis ikke længere interesse blandt publikum – den tabte…

 

Omend vejen hjem, nok føles lidt tung oven på nederlaget- så bliver konen sikkert glad over, at der er lidt at putte i gryden. Og på den måde kommer de mange “vitaminer” den er fodret med, til gavn igen!!

 

Gevinsterne skal udbetales til de heldige – en tydelig tilfreds vinder her.

 

Mange penge bytter hænder på sådan en søndag eftermiddag.

 

Når mændene er samlet og ophidset – og måske er kommet til penge – er der en chance for kvinder og børn, til at lave en lille ekstra indtægt

 

 

Klik galleriet her op i stor størrelse

 

Leave a Comment