Kampen om mursejleren – Del 3

Kampen om mursejleren – Del 3

Sæson 2019 blev et godt mursejler år. Der var 3 ynglende par på matriklen, de fik 5 unger på vingerne.

Ankomsten
Skovspurvene holdt til omkring mursejlerenes redekasser frem til mursejlernes ankomst, så propperne forblev i hullerne.
Begyndelsen af maj var meget kold. Kolde vinde trak ned gennem Danmark og Europa. Der kom meldinger om, at store flokke af udmattede mursejlere landede i Italien. Det var en rigeligt spændende periode at vente, hvor alle tilgængelige indmeldinger blev fulgt.
Den 17. maj dukkede den første fugl op over matriklen.
Næste dag observerede jeg 3 fugle. Propperne blev trukket, og 2 fugle gik hjemmevandt i hver sin kasse. Det var tydeligt, at de kendte kasserne.
Tænke sig, at det er 9 måneder siden, de har hvilet vingerne sidst.
Der dukkede kun 3 par op – det 4. par, jeg havde boende i fjor, har formentlig ikke klaret trækket…

Sommeren
Fuglene var trofaste hele sommeren, kun i korte perioder med dårligt vejr var de væk. Dagligt kunne de høres og ses over matriklen – det var dejligt at høre naboernes kommentar: “Fed lyd”
Deres optræden hver aften, når vinden bliver svag, og flyvningerne kommer tættere på bygningerne træerne og tårnet – er en meget fascinerende oplevelse.
Se beskrivelsen i “Kampen om mursejlerne – Del 2”

Det var mig kun muligt at smugkigge i denne ene kasse. Parret her fik én unge på vingerne i fjor – Fedt at se, at de er blevet dygtigere og har fulgt op på successen.
To unger kigger nysgerrigt ud på den verden der venter.
Fantastisk at være en del af, at det er blevet muligt

Trilogien
Kampen om mursejleren er blevet en trilogi – du kan følge starten her:
Kampen om mursejleren – Del 1
Kampen om mursejleren – Del 2

Fortsættelsen kan du følge her:
Kampen om mursejleren – Del 4

Skovspurvene
De søger stadig rundt ved hullerne omend mursejlerne kan jage dem væk ved hurtige flyvninger mod dem. De kan dog godt føler sig sikker når de sidder i en af de tomme kasser, kun med hovedet udenfor, mens mursejlerne jager forbi.

Mystisk dødsfald som jeg ikke fik undersøgt nærmere, fuglen selv faldt ned.
De andre tog ikke ved lære af det -det næste par skovspurve fik et klud i kassen senere på sommeren. Her var den dog gal igen – en af de flyvefærdige unger kom aldrig ud af kassen – dens ben sad fast i noget plastik der var indsamlet som redemateriale…….
Moralen er, at du har ansvaret for andre, selv om du syntes at det er “DIN” have !!!!

Årets kvajert..
Midt i august, da ungerne var fløjet, og forældrene ikke har været at se nogle dage – suppleret med, at flere på nettet skrev, at deres fugle var fløjet syd på – tog jeg gavlkassen ned for at renoverer den. Nogle aftner senere, da jeg stod og arbejde på kassen, hørte jeg mursejlerne udenfor. Jeg fór ud, og så en søge mod den manglende kasse.
Forældrefuglen(e) var vendt tilbage, måske vejret blot havde tvunget den væk nogle dage. Især hunnen skal bruge nogle dage på at fede sig op, efter at ungerne er fløjet mod syd – har jeg nu erfaret.
Av, en kvajert jeg havde lavet…. flov og rød i kammen – fuglen må nødvendigvis tage en nat mere i luften, og jeg må tage en lang aften i værkstedet.
Næste aften var både kassen og jeg på plads igen. Fuglen tog et par anflyvninger for at vurderer det nye hul, inden den var tryg og gik til ro for natten.
Jeg sagde pænt “Undskyld”, og fuglen kvitterede ved at tage 5 overnatninger i den renoverede kasse, inden den drog sydpå – velvidende, at der igen næste år er en redekasse klar til den.

Renoveringen er afsluttet, redematerialet er berørt mindst muligt.
Der har være fugle i begge de nederste rum, men ingen i toppen. Hullet i toppen er derfor flyttet til midten, hvilket giver fuglene bedre plads ved anflyvninger.
Kassen er oppe igen – maling må vente til jeg er 100% sikker på at fuglen er væk – helt væk for vinteren..

Leave a Comment